Skiservice

Skiservice er en vigtig del af en vellykket skiferie hvis du har investeret i dine egne ski eller snowboard. Sålen skal være glat og fri for store huller og store ridser. Kanten skal være glat og jævn og en god gang voks får skien til at løbe bedre. Skiservice er også med til at vedligeholde og pleje beskytte dine ski. Her en gennemgang af hvad et skiservice hos Winterski består af.

Klargøring:

Før at vi kan gå i gang med at give dine ski skiservice skal bremsen lægges op under bindingen. Dette gøres med en kraftig elastik. Sålen afrenses og evt. sår i sålen rettes af. Det kan være nødvendigt at gøre sår området større for at en reparation kan holde. Er der meget rust på kanterne forslibes disse på en kantslibemaskine med slibebånd.

Udbedring af sår og ridser:

Fra Østrigske Wintersteiger bruger vi en Baseman til at lægge en flydende materiale i sålen. Maskinen sørger for at materialet har den rette temperatur og smelter dette i skiens sår og huller. Da sålen i samme omgang forvarmes forbliver dette en holdbar reparation. Når sålen er efterfyldt afrettes sålen manuelt og overskydende materiale fjernes manuelt.

Udbedring af sål med Baseman

Stenslibning:

Nu er det tid til at planslibe skiene og slibe en struktur i sålen. Struktur er det mønster som oftest kan ses efter slibning af sålen. Struktur giver plads til at sålen kan absorbere voksen og derved holder dine nyvoksede ski endnu længere. Til slibning af ski benytter vi en Wintersteiger Microjet Disc som automatisk sliber både sål og kanterne. Med automatisering af slibeprocessen får vi et ens resultat med meget høj præcision. Skiene fikseres i maskinen med vakuum og slibeprocessen starter. Den store sten som laver strukturen afretter skiene i den første arbejdsgang og evt overskydende materiale fra reparationen fjernes. Slibningen foregår med kølemiddel for at undgå at plastsålen ødelægges. Afretnings processen kan gentages såfremt dette er nødvendigt. Efter afretning ændrer maskinen omdrejningstal og sålen tilføres struktur.

Keramisk kantslibning:

Kanterne er super vigtige på dine ski. Er kanterne ikke glatte og jævne så forsvinder en stor del af de gode egenskaber i skiene. De “bidder” ikke fast i pisten og svingfasen er ikke harmonisk. Er du i tvivl om dine kanter trænger til en omgang slib så kør en negl ned langs kanten. Mærker du hakker og ujævnheder så skal de ordnes. Hos Winterski benytter vi en keramisk kansliber for det bedste resultat. Kanten slibes med en keramisk disk som både sliber kanten under skien og på siden af skien. Kanten på siden slibes i ca 98 grader og kanten under skien slibes ca i 0,5 grader. På den måde griber kanten ikke fat i underlaget når du kører lige ud og du undgår at skien drejer af sig selv. Ved keramisk kantslibning bliver dine kanter helt glatte og skarpe i modsætning til en kantslibning med slibepapir.

Voks og polering:

Der skal påføres voks så din sål er beskyttet mod udtørring og så dine ski løber perfekt på sneen. Der har i mange år været talt om at de nye og moderne ski ikke behøver voks. Det gør de ! Vi lægger flydende voks på skienen så sålen bedst muligt absorbere voksen. Efterfølgende poleres voksen så sålen står helt skarpt.

Vi bliver tit mødt med spørgsmålet om hvor lang tid en voks holder. Dette er svært at svare på da sneforholdene og temperaturene er en vigtig faktor hvor længe der er voks på skiene. Uden strukturen fra stenslibningen holder voksen max en dag eller to men hvis dine ski er nyserviceret inden skiferien så er du bedre stillet. Så husk altid at få ordnet dine ski også selvom du ikke synes at de trænger.

Categories: Om ski