Valg af skibriller / Goggles

Valg af skibriller / Googles

Valg af skibriller er for mange et spørgsmål om mode. Men der er nogle helt basale ting der skal være i orden før at dine skibriller kan opfylde den opgave de skal. Her kigger vi på de vigtigste krav.

Hvilken linse skal jeg vælge og hvorfor?

Linsen’s opgave er at beskytte dine øjne. Ud over at beskytte mod den kolde vind skal linsen også beskyttet øjet mod solens stråler. Et forkert linse valg kan få alvorlige følger. I dag findes der et bredt udvalg af goggles. Nogle følger der flere linser med. Andre er med multilinser og farveskiftende linser er også en mulighed. De fleste linser er opdelt i følgende:

S1: Lys linse der er beregnet til overskyet vejr og dårlig sigtbarhed.

S2: Linse der er medium mørk. Beregnet til dage med lidt sol og skiftende lysforhold.

S3: Mørkt linse der er beregnet til høj sol og meget lys.

Et par goggles med 2 linser er oftest en S1 og en S3 linse der følger med mens multilinsen som oftest er en S2 linse. Vælger du en brille med farveskiftende glas (photocromic) varierer glassets farve efter lys forholdende. Flere af de store mærker har udviklet en linseteknologi som giver skiløberen bedre mulighed for at skelne mellem konturerne i landskabet og derved en bedre oplevelse når vejret er omskifteligt.

Hvordan vedligeholder jeg mine ny briller?

Du kender det sikkert godt…. efter brug bliver linsen beskidt og lidt tåget i det. Men hvordan gør jeg dem bedst muligt rene igen? Det yderste lag på linsen er på mange goggles belagt med et hårdt lag som gør linsen resistent mod ridser og skrammer. Her kan du skylle dem under hanen og tørre dem over med en brilleklud så de fremstår klare igen. Men indersiden er straks mere problematisk. Rigtig mange goggles på markedet har en anti dug belægning som ligger på indersiden af linsen. Pudser du her med en klud kan du ødelægge eller helt fjerne denne belægning. Trænger indersiden til en rengøring er det meget vigtigt at det foregår med en tør blød klud og med ganske let hånd. Du skal også sørge for at linsen er helt tør inden du går i gang. Selve rammen er mere til at gå til og her kan du rengøre med et let rengøringsmiddel som sulfo eller lignende. Også elastik remmen kan du rengøre med et let rengøringsmiddel uden at denne tager skade.

Din brille skal sidde godt og passe til hjelmen i formen. Køber du hjelm og brille i samme mærke vil disse oftest passe sammen i udformningen. Pas på med afstanden mellem brille og hjelm da huden oftest vil være blottet og kan give gener i form af hovedpine og betændelse.